Fedezze fel Répáshuta környékének csodáit!

Répáshuta és környéke gazdag történelmi és természeti látnivalókkal várja Önt. Látogasson el a Bükki Nemzeti Parkhoz, ahol lenyűgöző hegyvidéki tájak és ösvények kínálnak felfedezésre valót. Ne hagyja ki a közeli Lillafüred varázslatos hangulatát, ahol a Palotaszálló és a Hámori-tó egyaránt lenyűgöző látványosságok.

Ha a történelem iránt érdeklődik, látogasson el a közeli Felsőtárkányba, ahol a Szarvaskői vár középkori hangulatával igazi időutazásra invitálja Önt. A Miskolctól való rövid távolság lehetővé teszi a városban történő sétákat, ahol a Diósgyőri vár és a belvárosi kávézók színesíthetik a napját.

A Vadász Panzió és Étterem kényelmes elhelyezkedése miatt sok látnivaló elérhető. Tervezze meg kirándulását és élvezze a Répáshuta környéki varázslatos helyeket!

Répáshuta

Répáshuta, a Bükk-hegység déli lejtőjén fekvő falu, kezdetben vízben és termőföldben szegény területen alakult ki, ami gyakorlatilag alkalmatlanná tette az emberi településre. A település nevének második része, a „huta” kifejezés az üveggyártásra utal, amelynek köszönhetően Répáshuta kialakult. A faluból induló számos túraútvonal és tanösvény várja a természetjárókat, míg a Tebe-puszta közelében a telepített fenyőerdő vadregényes környezetet teremt.

Répáshuta Tájház

Répáshutai tájház

Répáshuta régi pásztorháza ma tájházként szolgál, melynek berendezése a 20. század elejéről származik. A tájház a bükki település történetét és az üveghuták termékeit is bemutatja. Az épületet eredetileg csordaháznak építették a település szélére, majd 1989-ben, a település fennállásának kétszázadik évfordulóján nyitották meg a nagyközönség számára. Az L alakú épület utcai frontján álló két helyiséget lelkes lokálpatrióták rendezték be 1989 nyarán, hogy idézzék a két világháború közötti répáshutai lakások egyszerű berendezését.

Bükki Csillagda

Bükki Csillagda

Répáshuta büszkesége, a Bükki Nemzeti Park legújabb attrakciója, Közép-Európa legmodernebb csillagászati és természetismereti látogatóközpontja, lenyűgöző élményeket kínál látogatóinak. Itt található a Nap biztonságos megfigyelésére alkalmas világszínvonalú távcső, megtapogatható meteoritok, különleges VR utazások és egy csillagászati témájú tanösvény, amelyek mind-mind izgalmas felfedezésekre csábítják az érdeklődőket Répáshután.

Tebe-puszta

Tebe-puszta

Tebe-puszta könnyen megközelíthető Répáshutából és egyben egy lenyűgöző hely, ahol a telepített fenyőerdő vadregényes környezetet teremt. Ez a varázslatos táj lehetőséget ad arra, hogy az emberek eltávolodjanak a városi nyüzsgéstől, és feltöltődjenek a természet csendjével és szépségével.

Lillafüredi-vízesés

Lillafüred vízesés

A Lillafüredi-vízesés Magyarország legnagyobb függőleges esésű vízesése, húsz méteres magasságával lenyűgöző látványt nyújt. Eredetileg a Szinva-patak a Hámori-tóba torkollott, de a lillafüredi Palotaszálló építésekor mesterségesen alakították ki a vízesést. A sétányról, amely nagyjából a vízesés felénél éri el azt, biztonságos ösvény vezet le a vízesés alá, míg az Anna-mésztufabarlang felől közvetlenül a vízesés lábához lehet jutni, amelynek egy része maga alatt a vízesés alatt található.

Lillafüredi libegőpark

Lillafüredi libegőpark

A Lillafüredi Libegő egyedülálló módon engedi felfedezni a Bükk-hegység varázslatos panorámáját. A kötélpályás felvonó a lillafüredi üdülőterületről indul, és magasba emelve az utazókat, Jávorhegy és Bükkszentkereszt irányába szállítja őket. Nemcsak környezetbarát és csendes, hanem turisztikai élményt is nyújt, miközben útvonala során számos Natura 2000 által védett természeti szépség tárul fel.

Lillafüredi függőkert

Lillafüredi függőkert

A Hámori-tó mellett elterülő teraszos függőkert minden évszakban lenyűgöző látványokkal kecsegtet. A függőkertet átszelő tematikus sétány kilenc állomásán keresztül a Szinva tanösvény gazdagítja az élményt. Az egyes megállók költészetről, költőkről, természettudósokról és szerelemről mesélnek, miközben hangsúlyt kapnak a természeti és mesterséges környezeti elemek is: az ország legmagasabb vízesése, az Anna-barlang, a Garadna-patak, a József Attila-szobor és a kőbe vésett Óda idézet.

Hámori-tó

Hámori tó

A Hámori-tó smaragdzöld vize mellett festői tóparti sétány kanyarog a déli oldalon. A 1,5 kilométer hosszú tavat 14 állandó és 11 időszaki forrás táplálja, közülük az Eszperantó-forrás hangulatos terasza is könnyen megközelíthető egy rövid sétával az ösvényről. Az állandó vízhozamú forrás körül kialakult plató alatt gyönyörű mésztufa képződményekre lelhetünk. A tavat már korábban is turisztikai célokra használták, ma is lehetőség van csónakázásra a tó vizén, de a 20. század elején még egy strandfürdő is várta a tóban hűsölő vendégeket.

Lillafüredi Állami Erdei Vasút

Lillafüredi Állami Erdei Vasút

Az indulási állomás Miskolcon, a Kilián városrészben található, ahonnan a vonat Garadnáig közlekedik. A téli időszakban fűtött kocsikkal biztosítják az utazók kényelmét. Megrendelésre egy szárnyvonalon elérhető az Andó-kút, így lehetőség van további felfedezésekre is. Lillafürednél két alagút is található a vasútvonalon, ami még izgalmasabbá teszi az utazást.

Gyuri bácsi gyógynövénykertje

Gyuri bácsi gyógynövénykertje

Fedezze fel Gyuri bácsi első gyógynövénykertjét, mely Bükkszentkereszt határában található. E különleges kert létrehozásának célja az volt, hogy megőrizze és bemutassa a lassan feledésbe merülő népi gyógyászat növényeit. Az országszerte ismert kertben emellett értékes oktató-nevelő tevékenység is folyik. A 2020-ban megnyílt új kert különlegessége, hogy kifejezetten a gyerekeknek készült, saját kertsarokkal, ahol a kicsik személyesen fedezhetik fel a gyógynövények csodálatos világát.

Bükki Üveghuták Ipartörténeti Múzeuma

Bükki Üveghuták Ipartörténeti Múzeuma

A Bükki Üveghuták Ipartörténeti Múzeuma bemutatja a Bükk-hegység üveghutáinak fennmaradt anyagát alapításuktól napjainkig, melyet levéltári és egyházi dokumentumok alapján dokumentáltak. Különös hangsúlyt fektet az utolsó üveghuta történetére és az alapító Schusselka családra, akiknek tíz gyermekéből házasságok útján egy nagy, kiterjedt család jött létre. A családtagok közül többen alapították a telkibányai és a hollóházi porcelángyárat, így hagyva maguk mögött az ipartörténet egy fontos és gazdag fejezetét.

Boldogasszony köve

Boldogasszony köve

A legenda szerint valaha Szűz Mária is megfordult Bükkszentkereszten. Útja a falucska melletti erdőn keresztül vezetett, s amikor elfáradt, egy kőre ült pihenni. A helyet a falubeliek Boldogasszony kövének nevezik, mint szent és gyógyító hely. Tapasztalataik szerint az ott megpihenők hamarosan felgyógyulnak betegségükből, hozzájárulva a hely szent jelentőségéhez.

Gulicska-tető

Gulicska-tető

A híres bükki kilátóhely, a Gulicska-tető könnyen megközelíthető a Lillafüred felé vezető Vadas Jenő utcáról. A Szinva-patakon átkelve, a vasúti sínek mentén haladva a zöld vízszintes sáv turistajelzést követve érhetjük el a Gulicska-oldali-zsombolyt. Innen egy meredek kaptatón keresztül juthatunk el a Gulicska-tető 524 méteres csúcsára, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a környező tájra.

Három-kő

Három-kő

A Három-kő 904 méter magas ormát sok kis kéményből álló, bordázott mészkősziklafala jellemzi, hangsúlyozva ezzel a Bükk-fennsík szegélyének éles letörését. A sziklagyepes tetejű bérc a plató déli peremén elhelyezkedő kövek vonulatának legkeletibb és egyben legszélesebb panorámát kínáló tagja. Egyedülálló látványt nyújt, melyet érdemes felfedezni és megcsodálni a Bükk-hegység lenyűgöző tájainak részeként.

Magos-kő

Magos-kő

A 635 méter magasan fekvő Magos-kő a Bükk északi sziklabérceinek egyik leglátványosabb képviselője. Kényelmes erdei szintút vezet a kilátóponthoz, ahonnan lenyűgöző panoráma nyílik a környező tájra. A kilátópont a Kis-fennsík platójának drámai lejtése felett emelkedik, mely mélyen bevágódó Garadna-völgy felé vezet. A mészkősziklás kilátópont mellett ferde, délre néző vadvirágos tisztás terül el, melyet tavasszal leánykökörcsin és apró nőszirom színesít, varázslatos szépséget kölcsönözve a tájnak.

Pes-kő

Pes-kő

A Gerecse mészkőhegysége tele van gyönyörű, fehéren vakító sziklafalakkal. Talán a legismertebb közülük a Tatabánya felett magasodó Turul emlékművel koronázott fal. A Tarján közelében magasló Pes-kő-hegy impozáns, réteges sziklafala szintén lenyűgöző látványt nyújt, különleges élményt nyújtva a szédítő ösvényen megközelíthető barlanggal a túrázóknak.

Kőbalta tanösvény

Kőbalta tanösvény

A 1,4 kilométer hosszú, három állomásból álló tanösvény Répáshuta környékének lenyűgöző természeti és kulturális kincseit mutatja be a látogatóknak. Az útvonal során felfedezhetik az erdő mint ökológiai egység jelentőségét, megismerhetik az itt folyó erdészeti munkákat, valamint bepillantást nyerhetnek Répáshuta szoros kapcsolatába az erdővel. Az útvonalról egy kis kitérőt téve felkapaszkodhatnak az ősrégészeti jelentőségű Balla-barlanghoz, hogy még több érdekes és lenyűgöző részletet fedezzenek fel Répáshuta és környéke történetéről és természeti csodáiról.

Rejteki Természetismereti Tanösvény

Rejteki Természetismereti Tanösvény

A tanösvény a rejteki kutatóház parkolójából indul, és változatos tájképi elemekkel tarkított úton vezet keresztül. Útja során felfedezhető három ősrégészeti szempontból fontos barlang, két szurdokvölgy a rájuk jellemző szurdokerdő társulással, valamint a Hór-völgy ipartörténeti emlékhelye, a gyertyánvölgyi üveghuta maradványai. Emellett találkozhat a Bükk egyetlen katavotrájával, egy időszakosan működő váltóforrással, valamint két állandó víznyelővel, a Diós-pataki- és a Pénz-pataki-víznyelőbarlanggal. Ez az útvonal egy igazi természeti és történelmi kincsesbánya, mely minden látogatót lenyűgöz.

Répáshuta és környéke számos barlangot rejt. Ezek többségét csak szakképzett barlangászok látogathatják, mivel a terület barlangjai komoly kihívást jelenthetnek az amatőrök számára.

Balla barlang

Balla barlang

Répáshuta határában, a Balla-bérc lejtőjén, 543 méteres tengerszint feletti magasságban található a Balla-barlang, melyet ősrégészeti leletei miatt különösen védettnek tekintenek. Ez az inaktív forrásbarlang a triász mészkőben nyílik, és nagy, 54 méter hosszú, átlagosan 6 méter magas, valamint 8-10 méter széles csarnokot alkot. A barlang alsó szintjén barlangi medve és barlangi hiéna csontjai mellett a korai Szeleta-kultúra jellegzetes kőeszközei találhatók, míg a felső szinten őslénytani leletek és az őskőkori ember törpepengéi mellett egy jégkorszak végi gyermekkoponya is előkerült.

Anna barlang

Anna barlang

Az Anna-barlang egy rendkívül ritka mésztufabarlang, csupán hat ilyen jellegű barlang létezik a Földön. Különlegességét az adja, hogy általában a mésztufabarlangok nem látogathatók, és speciális engedély szükséges a belépéshez. Magyarország egyik egyedi természeti kincse, melyet turisztikai célokra kiépítettek. A barlangot 1951-ben nyilvánították védetté, majd 1982-ben Magyarország egyik legfokozottabban védett barlangjává avatták. A bejárata Lillafüred vízeséséhez közel található, így könnyen elérhető és felfedezhető.

Szent István- barlang

Szent István- barlang

A Szent István-barlang, vagy röviden István-barlang Magyarország turisztikai célokra kialakított egyik barlangja. Lillafüreden, a Bükki Nemzeti Parkban található. Az ország fokozottan védett barlangjai közé tartozik, és 1991-ben gyógybarlanggá nyilvánították.

Miskolctapolcai Barlangfürdő

Miskolctapolcai Barlangfürdő

A terület igazi kincse a Tavas-barlang, melyet az évezredek alatt a víz vájt ki a kemény mészkősziklákból, és amelyet azóta Barlangfürdővé alakítottak át. Az Európában egyedülálló Miskolctapolca Barlangfürdőben páratlan élmény a természet fedett uszodájában, a hegy mélyéről fakadó kellemes hőmérsékletű termálvízben fürödni, miközben élvezzük a tiszta, minden szennyeződéstől mentes levegőt. Sokan esküsznek a Barlangfürdő gyógyhatására is, mely elsősorban a kellemes, gyógyító barlangi klímának, valamint a meleg karsztvíznek köszönhető.

Pénz-pataki-víznyelőbarlang

A Pénz-pataki-víznyelőbarlang különleges földalatti barlangrendszer, mely Répáshuta határában, a Csúnya-völgyben található, 528 méter tengerszint feletti magasságon. Ez a barlang a Pénz-patak állandó víznyelője, és fokozottan védett terület. A triász korú mészkőben kialakult, 300 méter hosszú rendszer bejárati omladékzónáját szűk, 2-3 méter magas, kevés cseppkővel díszített barlangfolyosó váltja fel. A folyosóból egy kürtősor vezet 128 méteres mélységbe. A barlang vízszintje egy év alatt akár 42 métert is változhat, ami a további járatok fejletlenségére vagy eltömődésére utalhat.